Sumering av OS 2018

Ja då var det dags för ett nytt OS, denna gång ett vinter-OS som är nåt av det absolut roligaste jag vet. Och ojojoj vilket OS det blev, många våta ögon blev det efter overkliga prestationer, Sammanfattar längre ner. Som alltid när OS är över känns det lite deprimerande och tomt då man i stort sett levt i en OS bubbla. Men som tur är är det nu slutspurten av hockeysäsongen, det är också det mest hektiska tiden med jobb men fruktansvärt roligt! Nu hoppas jag att Luleå går långt i SHL-slutspelet, att jag får skriva om SDHL-guld för Luleå Hockey/MSSK, det är dom så värda våra stålbrudar! Hoppas också jag får skriva länge om våra juniorlag, dags nu att vi tar oss långt i slutspel med J20 och J18.
 
OS Dag 1, ett guld.
 
Vilken start vi fick i detta OS! Först ut var damernas skiathlon där Charlotte Kalla tog guld! Hon ryckte i fristil i en backe och ingen hängde med, inte ens självaste Björgen! Och Ebba Andersson överraskade stort med en fjärdeplats!
 
Även skidskyttesprint stod på schemat och där blev Hanna Öberg bäste svensk med en fin sjundeplats.
 
Och Damkronorna tog en viktig seger mot Japan!
 
Dag 2, ingen medalj.
 
Tyvärr fanns inga förhoppningar på herrarnas längdskidåkning då det är det svagaste året jag nånsin varit med om. Inga klara medaljhopp. Det blev som väntat heller ingen medalj, istället blev det en tråkigt norsk trippel.
 
Junioren Sebastian Samuelsson blev bäste svensk i skidskytte sprinten med en fin 14:e plats.
 
Dag 3, ett silver.
 
Ojojioj! Junioren Sebastian Samuelsson storskrällde och knep silvret i skidskytte jaktstarten där han gick ut som 14:e man. En helt otrolig insats och inget ingen ens kunde drömma om!
 
Hanna Öberg stod också för en grym insats i damernas jaktstart där hon åkte upp sig från en sjunde plats till en femte!
 
Och Damkronorna säkrade kvartsfinal då man slog Korea med 8-0 där samtliga Luleå Hockey/MSSK-spelare nätade!
 
Dag 4, ett guld.
 
Idag var det dags för sprinten där Stina Nilsson var favorit, hon var också helt överlägsen och krossade allt motstånd och blev första svenska någonsin att ta en OS-medalj i sprint! Så välförtjänt!
 
På herrsidan blev det som väntat igen medalj, däremot en överraskande femteplats för Oskar Svensson.
 
Dag 5, ingen medalj.
 
Många inställda tävlingar pga blåsigt. Herrhockeyn började med två superskrällar. Slovakien vände 0-2 till 3-2 mot Ryssland och Slovenien gjorde precis likadant mot USA.
 
Dag 6, ett guld, ett silver.
 
Oj vilken jäkla dag det blev! Först ut var damernas 10km där Charlotte Kalla knep silvret. Lite överraskande var Haga överlägsen och Björgen och Pärmäkoski delade på bronset.
 
Sen hände nåt helt sjukt i damernas distans, Hanna Öberg från Piteå vann guld! Hon sköt fullt, åkte snabbt, hade kanonskidor och disponerade loppet helt perfekt samtidigt som ingen av stjärnorna sköt fullt. Helt overkligt och ett ögonblick man aldrig kommer att glömma.
 
Sen var det dags för herrarnas distans och oj så nära medalj det var även där. Samuelsson skrällde igen och fick överraskande nog inget bakslag från silvret han tog. Det blev dock en snöpligt fjärdeplats efter en bom och grym skidåkning. Och Jesper Nehlin hade läge att knipa guldet då han ledde stort inför fjärde skyttet, men tyvärr hade han inte samma psyke som flickvännen Hanna Öberg, det blev tre bom. Även Lindström hade bara en bom och var nära medalj. Små marginaler i skidskytte, stolpe in och det hade blivit trippelt svenskt!
 
Tre Kronor gick in i turneringen och slog Norge med 4-0.
 
Dag 7, ett guld.
 
Klockan ställdes på kl 5 för att jag skulle se damernas slalom, och det slapp jag ångra! Frida Hansdotter fixade ett imponerande guld! Shiffrin var ju storfavorit men blev bara fyra. Anna Swenn Larsson hade också chans på medalj men fick nöja sig med en femteplats.
 
Herrarnas 15km kördes också och som väntat blev det inga topplaceringar.
 
Tre Kronor hade det tungt mot Tyskland men det blev seger med 1-0.
 
Dag 8, ett silver.
 
Morgonen började med slopestyle där vi hade medaljchans. En som var rankad etta och en som vann kvalet, men tyvärr blev det ingen medalj.
 
Damkronorna åkte ut i kvartsfinalen mot ett riktigt bra Finland.
 
Damerna knep silvret i stafetten där det var spännande ända fram till mål men Stina Nilsson kunde inte spurta om en stark Björgen.
 
Hanna Öberg stod för en ny bra insats då hon blev femma i masstarten, även Mona Brorsson gjorde ett bra lopp och var nära topp 10.
 
Dag 9, ingen medalj.
 
Först ut var herrarnas slopestyle med tre svenska medaljchanser, men bara en gick till final och han hade även bästa poängen. Men det blev ingen medalj, Sverige har ju sen freestyle grenarna kommit till i OS alltid haft massor med medaljchanser men det har helt gått i baklås.
 
Som väntat blev det ingen medalj på herrarnas stafett, det var inte ens nära. Jag har så länge jag följt längdskidåkningen aldrig varit med om en sämre säsong för herrarna så som denna varit.
 
Tre svenskar deltog i herrarnas skidskytte masstart men tyvärr var ingen nära medalj.
 
Tre Kronor vann sista gruppspelsmatchen mot Finland och säkrade därmed en plats i kvartsfinal.
 
Damkronorna förlorade placeringsmatchen mot Japan och får nu slåss för att inte bli sist i turneringen.
 
Dag 10, ingen medalj.
 
Det var knappt några tävlingar denna dag.
 
Dag 11, ingen medalj.
 
Idag var det medaljläge för Sverige i skidskytte mixstafetten, men medaljchansen rök redan i andra skyttet då annars stabila Mona Brorsson drog på sig två straffrundor.
 
Dag 12, 1 silver.
 
Medaljchanser fans i herrarnas skicross men alla tre svenskar rök i åttondelen.
 
Det blev silver i ett mycket spännande race i damernas sprintstafett med Kalla och Nilsson, Sverige knep silvret och USA vann med minsta möjliga marginal.
 
Herrarna var nära medalj men det blev en snöplig fjärdeplats, Norge vann överlägset.
 
Tre Kronor blev utslagna mot ett riktigt braTyskland efter förlängning. Sverige hamnade i underläge både med 2-0 och 3-1 men lyckades mycket starkt hämta ikapp, kvittera och även vara nära att avgöra matchen. Men matchen gick till sudden där Tyskarna gjorde ett snabbt mål.
 
Dag 13, ett guld, ett silver.
 
Andre Myhrer fixade på morgonen ännu ett guld för Sverige! Han var tvåa efter första åket, kom in som ledare efter andra och när norrmannen körde ut var guldet i hamn. Helt otroligt att Sverige tog två slalom guld under en säsong där Shiffrin dominerat damsidan och Hirsher å Kristoffersson dominerat herrsidan.
 
Och sen var det dags för ännu en sjuk dag på skidskyttestadion. Det var damernas stafett, det på förhand som egentligen var Sveriges största och enda medaljchans. Det började inget bra, både Persson och Brorsson fick ta till massa extraskott i det luriga vädret och Sverige var långt efter. Det fortsatte sen gå tungt på tredjesträckan som Anna körde, två extraskott behövdes i liggande. Men det blev fullt i stående. Medalj kändes dock långt bort då Anna växlade till Hanna som sjunde lag och minuten efter. Hanna sköt fullt i liggande, men även lagen före sköt bra. I den allra sista skjutningen så kom nerverna för lagen före Sverige som sköt bom för bom, då klev Hanna in, smattrade in fem skott och fixade silver! En helt sjuk vändning som bara inte ska gå, underbart!
 
Sveriges herrar säkrade medalj i curling då man vann sin semifinal!
 
Dag 14, ett guld.
 
Stora medaljchanser fanns när damerna körde skicross final med Sandra Näslund som inför OS hade 15 raka pallplatser och ledare i världscupen, men det blev en riktigt sur fjärdeplats efter ful åkning som förstörde Sandras medaljchanser.
 
Skidskytte tävlingarna avslutades med herrarnas stafett och herregud vilken stafett det blev! Peppe Femling körde en fin förstasträcka, Jesper Nehlin likaså i andra, Samuelsson likaså i tredje samtidigt som andra länder sköt bort sig. Lindström kom in till sista skyttet i ledning tillsammans med Norges Svendsen och ta mig fan, Lindström 5 träff med ett extraskott och Svendsen straffrunda och Sverige tog guld! Helt overkligt och dessutom minuten före Norge på andraplats, två minuter före Tyskland på tredje och nästan tre minuter före nästa nation.
 
Och curlingdamerna säkrade också medalj då dem idag vann sin semifinal!
 
Dag 15, ett silver.
 
Sverige hade bra medaljchans i parallellslalomen men man åkte tyvärr ut i kvarten.
 
Ingen svensk var nära medalj i femmilen, ingen norsk heller men det blev finskt guld.
 
Lag Edin förlorade tyvärr curlingfinalen och de var riktigt besvikna. Nu har de kommit fyra, trea och tvåa, dags för guld i nästa OS?
 
Dag 16, ett guld, ett silver.
 
Det blev en härlig avslutningsdag av detta OS. Guld i damernas curling och brons genom Stina Nilsson i tremilen vilket såklart var en riktig överraskning. Kalla var ju hoppet men såg tyvärr inte ut att ha bra skidor. Björgen vann överlägset.
 
Måste också nämna hockeyn trots att Sverige åkte ut i kvarten. Tyskland var sjukt nära en ny miracle on ice, man hade nämligen ledningen med två minuter kvar av matchen och fick dessutom ett powerplay. Men Ryssarna lyckades trots det kvittera och sen vinna på övertid.
 
Dags för en sammanfattning då, om vi börjar med det som faktiskt inte har varit bra.
 
Freestyle
 
Sverige har ju sen freestyle grenarna kommit in i OS alltid haft en hel drös med medaljchanser, X-games vinnare, världscup vinnare, bästa kvalåket osv osv. Men det vill sig helt enkelt inte när det är dags för OS. Kanske dags att börja jobba med mental coachning för våra duktiga utövare?
 
Hockey
 
Min favoritsport såklart, det blev inga medaljer tyvärr. Både Damkronorna och Tre Kronor åkte ut i kvartsfinal.
 
Längdskidåkning herrar
 
Som jag skrev ovan så är detta den sämsta säsongen jag någonsin kan komma ihåg som herrarna gjort. Det blev ingen medalj under OS men det var inte heller väntat sett till hur säsongen har varit.
 
Och nu till det som varit positivt, överraskande och overkligt.
 
Curling
 
Som vanligt kommer alltid Sverige till OS med bra medaljchanser. Det blev också ett guld och ett silver, starkt!
 
Alpint
 
Medaljchans fanns för Frida Hansdotter och Andre Myhrer, men att det skulle bli guld för båda fanns inte på världskartan, helt otroligt med tanke på att andra dominerat tidigare under säsongen som jag skrev ovan. Jag ångrar inte att jag ställde klockan på cirka 5 för att se dessa guldåk!
 
Längdskidåkning damer
 
Det blev många härliga stunder och några tårar när man fick följa Charlotte Kalla och Stina Nilsson i toppform. Det blev också ungefär som förväntat med antal medaljer.
 
Skidskytte
 
Ja det var denna sport som gjorde detta OS magiskt! Skidskytte ligger mig väldigt varmt om hjärtat och är min favoritsport efter hockeyn. Har följt sporten så länge jag kan minnas och när hjältar som Björn Ferry, Carl-Johan Bergman och Helena Ekholm la av såg det väldigt mörkt ut för svenskt skidskytte och kvar med chans på topplacering fanns bara Fredrik Lindström. Men ny satsning gjordes och man såg i alla fall lite potential i några åkare. Jag jublade när en svensk tog poäng och kom topp 40, jublade mer när det sen blev topp 30 och ännu mer när det blev en topp 20-placering. Plötsligt fanns det flera åkare både på dam och herrsidan som kunde ta en topp 20-placering vid bra lopp och topp 10-placering vid perfekt lopp. Och man fick ihop stafettlag som kunde komma topp sex och tom ta medalj vid perfekta fyra sträckor.
 
Men trots att det börjat se ljusare ut så var medaljchanserna väldigt små, jag och experterna trodde att man hade en liten chans att knipa medalj i damernas stafett men ojojoj vilket OS det blev, helt overkligt! 2 guld och 2 silver och vi kom tom före självaste Norge i skidskytte medaljligan.
 
Det är detta som är det absolut roligaste att se i idrott, genombrott och helt overkliga sådana och dessutom på ett OS! Många tårar föll under skidskyttetävlingarna.
 
Totalt sett blev det ju ett fantastisk OS med 7 guld, 6 silver och 1 brons som gjorde att Sverige kom på en riktigt fin sjätteplats i medaljligan och gjorde sitt bästa vinter-OS någonsin. Och ännu häftigare så vann Sverige medaljligan på damsidan, det är verkligen helt galet! Vilka fantastiska idrottskvinnor vi har alltså!
 
Medaljligan
 
LandGuldSilverBronsTotalt
Norge 14 14 11 39
Tyskland 14 10 7 31
Kanada 11 8 10 29
USA 9 8 6 23
Nederländerna 8 6 6 20
Sverige 7 6 1 14
Sydkorea 5 8 4 17
Schweiz 5 6 4 15
Frankrike 5 4 6 15
Österrike 5 3 6 14
Japan 4 5 4 13
Italien 3 2 5 10
Olympiska idrottare från Ryssland 2 6 9 17
Tjeckien 2 2 3 7
Vitryssland 2 1 0 3
Kina 1 6 2 9
Slovakien 1 2 0 3
Finland 1 1 4 6
Storbritannien 1 0 4 5
Polen 1 0 1 2
Ungern 1 0 0 1
Ukraina 1 0 0 1
Australien 0 2 1 3
Slovenien 0 1 1 2
Belgien 0 1 0 1
Spanien 0 0 2 2
Nya Zeeland 0 0 2 2
Lettland 0 0 1 1
Kazakstan 0 0 1 1
Liechtenstein 0 0 1 1

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0